KÖZEL HÁROMEZER RÉSZTVEVŐ A PEST MEGYEI FUTÓ- ÉS GYALOGLÓ NAPON

2015. március 18.


A tavalyi négyezer fős részvételi létszámra nem számíthatott rendezvény szervezője, a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség, mert ebben az évben a korábban két napos program egy napra szűkült. Az előjelentkezések mégis azt sejtették, hogy most is sokan választják a már hagyománnyá váló eseményen a részvételt. Jöttek óvodástól az idősebb korosztályig az érdeklődők, s az induló, meg a célállomásokon a polgármesterek köszöntötték a hűvös, szemerkélő esőben is helyt állókat. Az egyik útvonal Cegléd – Csemő – Mikebuda - Albertirsa, a másik Nyársapát – Törtel – Kőröstetétlen - Abony között vezetett 31 illetve 32 kilométeres szakaszon. Voltak iskolák, amelyek váltófutásban tették meg a távot, mások a lakóhelyükön futottak együtt a részvevőkkel és egy-egy kisebb szakaszon óvodások vidám serege is bekapcsolódott a MOB által támogatott „Megyénk körül - Megyünk körül” rendezvénybe, amelyet, az egykori sikert sikerre halmozó ceglédi futó, Romhányi Zoltán emlékének szenteltek. Albertirsán a célba érők a futópályán egy emlékkőrrel emlékeztek meg a tavaly elhunyt Ecsedi László testnevelő tanárról és edzőről, aki a magyar atlétika egyik kiemelkedő egyénisége volt.
 
Cegléden Takáts László polgármester köszöntötte a mintegy ezerhatszáz fiatalt. A városvezető mellett többek között a KLIK helyi képviselője Domokos Márta és a Pest Megyei Diáksport Szövetség titkára, Oroszi Zsuzsanna is megjelent. A megnyitó alkalmával a dobogón több sportoló is tiszteletét tette buzdítva az egészséges és mozgással teli életre a résztvevőket. Ott volt Pálinkás László Paralimpiai Bajnok úszó, Bíró Norbert látássérült judo Európa Bajnok, az esemény egyik arca Kanyó Zsolt Fair Play díjas paralimpikon, kerekesszékes gerelyhajító, és az albertirsai Szelepcsényi Csaba, aki a BSI futónagykövete.
 
A polgármester bíztató szavai, a CVSE Fitness Szakosztály bemutatója és a közös bemelegítés után indult el a közös sportolás a Gál József Sportcsarnok elől. Az esemény lényege nem a csúcsteljesítmény, hanem az egészséges életmód, az épek és fogyatékkal élők közötti kapcsolat fontosságának demonstrálása volt.
Az alpolgármester Hegedűs Ágota is benevezett, aki együtt nordic walkingozott, azaz bottal gyalogolt a helybéli nyugdíjasok kis csapatával. A ceglédi férfi és női kézilabda csapat tagjai nemcsak a pályán bizonyítanak. Csatlakozásukkal az egészséges életmód népszerűsítését, a fogyatékkal élők elfogadását is reprezentálták.
Az albertirsai célig az útvonalat érintő településeken több mint hatszáz résztvevővel bővült a résztvevők száma. Az IRMÁK SE húsz értelmileg akadályozott tagját is örömmel hívták közös sportolásra.
 
A másik pályaszakaszon az Erdei Ferenc Általános Iskola nyársapáti diákjai alkottak váltócsapatot, így teljesítették Abonyig a távot. Kőröstetétlen és Törtel iskolásai, óvodásai, lakói közül több százan a települések bejáratánál várták őket, hogy a település kijáratáig kísérve őket közösen sportoljanak. Abony határában egy huszonhat fős csapat fogadta a Nyársapátról indulókat. Együtt futottak a célba, mely a város sportcsarnoka előtt volt.
 
Az összességében kétezer nyolcszáznál is több személyt megmozgató rendezvény célja nem a verseny, hanem a részvétel volt. Ezért a váltófutás csapatai, a résztvevői intézmények valamennyien kaptak egy szép serleget, oklevelet, egészséges élelmiszereket, valamint sportszereket és más ajándékokat. A távokat teljes egészében lefutók pedig egy aranyló fényű atléta szobrot vehettek át emlékbe. A mozgósításban és a balesetmentes, sikeres lebonyolításban segítségünkre voltak a KLIK ceglédi és nagykőrösi területi igazgatói, a ceglédi és nagykőrösi rendőrkapitányságok munkatársai, a ceglédi, csemői és nyársapáti polgárőrség tagjai és mintegy 50 fő önkéntes. Az egészségügyi ellátást a ceglédi Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskola 13-os diákjai biztosították.
 
Lejegyezte: Kőhalmi Dezső és Jezerniczky Attila
Fotók: Kisfaludi István, Kőhalmi Dezső

Képek itt!