Északi gyaloglás

PEST MEGYEI NORDIC WALKING (ÉSZAKI GYALOGLÁS) OKTATÓI KÖZÖSSÉG TEVÉKENYÉGE
 
Az Önkormányzati Minisztérium Sport szakállamtitkárság kezdeményezésére – a Magyar Szabadidősport Szövetség tagszervezetein keresztül Országos Nordic Walking (északi gyaloglás) programot hirdetett. 
Az északi gyaloglás lényege, hogy egy pár speciális bot és egy gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-es években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. 
A NW egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, melyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, ugyanakkor részlegesen tehermentesíti az alsó végtagokat. 
Az északi gyaloglás nagy előnye, hogy a hagyományos gyaloglásoz képest ugyanolyan sebesség mellett 46%-al több kalóriát éget el a szervezet és 30 %-osan terheli meg a mozgásszerveket. Ebből kifolyólag különösen ajánlott a különböző mozgásszervi problémákkal élőknek és szépkorúaknak.
A felhívására a megyében 7 oktató jelentkezett és végezte el a TF Továbbképző Intézetének szervezésében az OKJ vizsgát adó instruktori, oktatói képzést. 
Oktatóink közül 2 fő 2009 novemberében a magasabb fokozatú tréner képzést is eredményesen részt vett.
 
Az oktatók által tavaly létrehozott szakmai munkaközösség tevékenységét országszerte elismerik. Mindennapi munkánkhoz sok segítséget kapunk a Pest Megyei Szabadidősport Szövetség vezetőitől. 
Szerencsés a csoport összetétele, hiszen többek között kis település testnevelő tanárától kezdve, volt élsportoló, sportszakember és teljesítmény túrákat szervező egyesületi elnök is a tagja. 
A szükséges speciális sporteszközt a program biztosítja. 
Munkaközösségünk a megye különböző településein egységes program keretében (10 alkalom/ csoport) oktatja ezt, a hazánkban egyre ismertebb és népszerűbb sportágat. 
Az iskolásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályig mindenki számára elérhető mozgásforma, mely biztosítja a fizikai fittséget és a közösségi élményt is. 
A megye különböző rendezvényein (falunapok, sporttalálkozók, munkahelyi sportnapok, Kihívás Napja) bemutató programokat szervezünk, ahol egyszerre vesz rész a munkaközösség minden tagja. ezeken az eseményeken több száz embernek tudjuk bemutatni ezt a mozgásformát.
Az elmúlt évben oktatóink több mint 200 regisztrált foglalkozást vezettek, ezeken több mint 3 000 fő vett részt.
Célunk továbbra is az, hogy minél többen megismerjék és elsajátítsák ezt a sportot, s hosszútávon egyre többen saját sporteszközt vásárolva rendszeres művelői legyenek.